HB NATURHÄLSA
Dornmetoden
HB NATURHÄLSA

Dornmetoden

Dohrnmetod

Dorn Metoden.


Dorn Metoden (också kallat för Dornterapi) är en alternativ holistisk behandling som bygger på gammal kunskap av lokalbefolkningen i Alpregionen. Metoden är en behandling till självhjälp som används för att korrigera felställningar i ryggraden och andra leder. Dorn Metoden utvecklades för ca 30 år sen genom tysken Dieter Dorn och har blivit en snabb växande behandlingsmetod över hela världen. Den används ofta för att behandla nack-, rygg-, axel och andra ledproblem samt hjälper den till att förbättra den allmänna hållningen och hälsan.


Dorn Metoden är en metod till självhjälp som anses vara väldigt effektiv och säker. 

Dorn Metoden använder mjuka rörelser och lätt tryck för att korrigera felställningar i leder och ryggraden. Den arbetar utan manipulation eller ”knäckande”. Oftast börjar den med korrigering av funktionella skillnader i benlängd som (enligt Dieter Dorn) de flesta av oss har. Skillnader i benlängden leder till snedställning av bäckenet vilket i sin tur leder till snedställning i ryggraden, precis som ett tornbygge med dålig fundament. 


Ryggraden som är en av våra mest centrala delar i kroppen har kopplingar till alla våra organ och kroppsfunktioner. Inom Dorn Metoden anses kopplingarna vara så väl fysiska som psykiska. En blockering av kotor i ryggraden kan leda till besvär, smärtor och sjukdomar var som helst i kroppen. 

Dorn Metoden som skonsamt korrigerar osymmetri i kroppens skelett inkluderar element ifrån Traditionel Chinese Medicine (TCM) som meridianlära. Därmed kan den åstadkomma långt mer än traditionella manuella terapiformer.


Dornmetoden - Hur fungerar den? 

Ryggont?


Rygg-/nacken är en folksjukdom, som enligt siffror från Universitets-sjukhuset MAS, minst 15 % av vår befolkning lider av. Orsakerna är många och skolmedicinen skiljer mellan degenerativa, inflammatoriska och infektions-relaterade sjukdomstillstånd samt deformationer.


Vår ryggrad har en central roll i vår kropp eftersom våra nervbanor löper genom den och ut till samtliga organ, muskler och leder.

Är vårt skelett rakt fungerar försörjningen som den ska. Är vår rygg däremot sned så kan nerver komma i kläm, vilket kan leda till att relaterade kroppsdelar som bl. a hjärta, lungor, mage, njure, ben, armar kan börja visa sjukdomssymptom.


Dornmetoden är ett aktivt samspel mellan patient och terapeut där terapeuten ’lånar ut sin tumme’. Terapeuten lokaliserar t ex förskjutningar i ryggraden genom att känna av ryggradens symmetri med tummarna.

Korrigeringar av led och kotor sker sen alltid genom rörelse t ex pendling med arm eller ben, samtidigt som terapeutens tumme på ett mjukt sätt ger motstånd tills ledet eller kotan av sig själv hamnar på rätt position. Patienten bestämmer intuitivt själv hur mycket han/hon vill luta sig mot terapeutens tumme


Muskelspänningar som beror på förskjutningen av kotor släpper oftast direkt efter korrigeringen. För att undvika att kroppen återgå till den gamla felställningen är det ytterst viktigt att patienten regelbundet gör övningar hemma som terapeuten visar. Genom att följa instruktioner av Dorn terapeuten lär sig kroppen att undvika ensidig rörelse och därmed framtida felställningar av skelettet.

Som sidoeffekt efter en framgångsrik korrigering försvinner oftast besvär som har en koppling till en rättade kotan (se ovan).  

Dornmetoden är en metod till självhjälp och kräver att patienten tar ansvar för sin egen hälsa. Han/hon skall göra övningarna som visas av terapeuten och aktivt följa terapeutens instruktioner.  

 Kontraindikationer 


Dornmetoden används inte

  • Vid akuta infektioner/inflammationer
  • Vid cancer i skelettet
  • Vid benskörhet
  • Graviditet fram tills ca vecka 12-14


Sjukdomssymptom och deras koppling till ryggraden (OBS: vissa symptom är inte enbart kopplat till en kota utan till en kombination av flera, inklusive korsben)

NACKKOTOR

C1 Huvudvärk, högt blodtryck, migrän, dåligt minne, kronisk trötthet, yrsel,

C2 Bihåleinflammation, ögonsjukdomar, dövhet, öron smärtor.

C3 Trigeminusneuralgi, akne, öronsus, tandvärk, dåliga tänder, karies, tandköttsinflammation, tinnitus

C4 Perm. snuva, nedsatt hörsel, spruckna läppar, kramp i läppar, polyper, inflammation av slemhinnorna

C5 Heshet, halsont, kronisk förkylning, struphuvuds inflammation

C6 Mandelinfektion, Krupp, stel nacke, smärtor i övre armen, kikhosta, struma

C7 Sjukdomar av sköldkörtel, förkylning, inflammation i skulderkapseln, depressioner, ångest

BRÖSTKOTOR

TH1 Skuldersmärtor, nackvärk, smärtor i nedre del av armen och/eller hand, inflammation av senskida i nedre del av armen, tennisarmbåge, tappat känseln i fingrar

TH2 Hjärtbesvär, hjärtrytmrubbningar, ångest, smärtor i bröstbenet

TH3 Bronkit, influensa, lunginflammation, hosta, andningsbesvär, störningar i bröstområde, astma  

TH4 Gallblåsbesvär, gallstenar, gulsot, huvudvärk i sidan av huvudet

TH5 Leverstörningar, lågt blodtryck, blodbrist, trötthet, bältros, dålig blodcirkulation, artritisk, multipel skleros

TH6 Magbesvär, matsmältningsbesvär, sura uppstötningar, diabetes

TH7 Tolvfingertarmssår, magbesvär, hicka, vid störning av kotan över längre period: vitaminbrist, allmän svaghet

TH8 Mjältproblem, försvagat immunförsvar

TH9 Allergier, nässelutslag

TH10 Njurproblem, åderförkalkning, kronisk trötthet

TH11 Hudsjukdomar som akne, eksem, böld, grov hud, psoriasis

TH12 Tunntarmsbesvär, gaser, reumatism, tillväxtstörningar, infertilitet

LÄNDKOTOR

L1 Tjocktarmsbesvär, blodförsörjning av tarmen, förstoppning, diarré,

L2 Blindtarmsbesvär, magkramp, acidos, åderbråck

L3Graviditetsstörningar, menstruationsrubbningar, övergångsåldersbesvär, urinblåsbesvär, knäsmärtor – ofta i samband med urinblåsbesvär, impotens, sängvätning, hälsporre 

L4 Ischias, ryggskott, prostatastörningar, smärtor vid eller frekvent urinering,

L5 Dålig blodflöde i underben och fötter, kalla fötter, vadkramper, svullnad av fötter och ben

Den här hemsidan använder cookies. Genom att klicka på "Acceptera" godkänner du vår användning av cookies.

Acceptera